Cheese Cake

Bahan A:

120ml susu segar

250g cream cheese

60g butter

8 egg yolks

Bahan B:

60g flour

60g cornflour

Bahan C:

300g fine sugar

1/4 tsp salt

8 egg whites


Method:

  1. Satukan susu segar & cheese dalam satu bekas. Cairkan dgn kaedah ‘double boiler’.
  2. Setelah cair masukkan butter. Pukul lagi. Angkat dan terus kacau.
  3. Kacau lagi agar panasnya berkurangan. Kemudian masukkan egg yolks. Pukul hingga sebati.
  4. Dalam adunan lain, satukan dan pukul Bahan C sehingga menjadi gebu. Gebu = bila celup jari dlm putih telur dan diangkat, putih telur x jatuh- pukul dalam 7minit.
  5. Satukan dan ayak Bahan B.
  6. Tuang adunan tepung berselang-seli dengan adunan cheese; ke dalam adunan egg whites. Dimulakan dan diakhiri dengan adunan tepung; sebanyak 3 kali. Kaup dan terbalikkan.
  7. Bakar:
  • bekas yg ada adunan kek diletak dalam dulang berisi air- kaedah double bake: wap air keeps cake moisturize.
  • sejam, 160degree celcius.

* edited dari majalah saji

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: