Kari Ayam

  • 1 ekor ayam, potong
  • 2 packet kari Adabi, larutkan dalam air
  • santan – pekat & cair
  • serai – titikkan
  • air asam jawa
  • kentang
  • to blend :
    • 7 bawang merah
    • 2 bawang putih
    • halia
    • kunyit

Cara :

  1. Panaskan minyak. Tumis serai
  2. Masukkan bahan blend, kacau sekali – sekala hingga pecah minyak.
  3. Masukkan serbuk kari. Kacau sekali – sekala hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam dan kentang. Gaul hingga sebati.
  5. Masukkan garam, gula.
  6. Masukkan santan cair. Tutup periuk dan tunggu hingga ayam masak.
  7. Masukkan santan pekat, air asam jawa. Sekejap je. Kacau. Tutup api.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: