Daging Masak Hitam

  • 1/2 kg daging, potong nipis
  • tumbuk halus :
    • 8 bawang merah
    • 4 bawang putih
    • 2 cm kunyit hidup
    • 2cm halia
    • 1 tbsp jintan kasar
    • 1 tbsp jintan halus
  • 1 cawan kicap manis
  • 3 tbsp gula melaka, yang telah dihiris
  • 1/2 tbsp garam
  • 3 asam keping, rendam
  • 1 bawang besar, mayang
  • 3 tbsp minyak sapi
  • 1 cawan minyak masak

Cara :

  1. Gaul daging , bahan tumbuk dan kicap. Biar selama 15 minit.
  2. Panaskan kedua – dua minyak.
  3. Tumis bawang besar hingga layu.
  4. Masukkan daging yang telah di perap. Kacau.
  5. Masukkan 1/2 cawan air. Tutup periuk. Biar daging empuk. Kacau sekali – sekala supaya tak hangus.
  6. Masukkan asam keping.
  7. Setelah daging empuk, masukkan gula, garam. Kacau sebentar. Tutup api.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: